Vecka 39

Sååå nu går vi in i vecka 39.. iiiiii.. .känns overkligt att det har gått så lång tid redan!! ÅÅÅ så klart såå bara väntar jag och Henke på att lilla krabaten vill titta ut!! KOM UT NU!!  Men vi mår bra och det gör bebisen där inne med! mina kära föräldrar väntar också spänt på att det ska hända nåt, vågar knappt ringa dem mer, tror ju att jag ska åka in! hihihiiiiii.. 

 

 

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring ”mekonium” som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

hämtat från: www.familjeliv.se